Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

Látogatók száma

Kertrendezés

2010.03.28. 23:38 ..tomi..

Már korábban meséltem, hogy  egy kertet fogok rendben tartani. Hát ma elkezdtük a munkákat. Rengeteg feladatot kell megoldani, mert az amúgy jó állapotú kertben csomó mindent át kell alakítani a tulaj kívánsága alapján. Volt két leylandi a kertben, de már idősek voltak, és a sok szél, meg a nedves talaj miatt megdőltek. Az egyik már szinte feküdt. Ezeket ma kivágtuk. Ezenek a helyére olasz nád kerül (Arundo donax). A leylandik előtt volt egy rózsaboltív, ami már szétrohadt, és eltört több helyen. Ezt kidobtuk, és egy másikat tettünk helyette, majd a két oldalán lévő futórózsákat szépen felkötöztük.A kertben rengeteg rózsa található. Többségük futó. A bejáró mellett végig rózsaboltívek vannak, és mindre van futtatva 2-2 piros futórózsa. Kb 20 futórózsát metszettem meg ma, és csak 5 karcolás van a jobb kézfejemen. :D Van még a bejáró egy részén  másik 4 boltív, de ezekre lonc volt futtatva. Tavaly meseszép volt, annyi virágot még nem láttam  1-1 növényen. Sajnos télen lefagytak a hajtások, és nem hajtottak most ki tavasszal, kivéve 1 tövet. Ezeket mind le kellett bontani a boltívről. Azt hittem 3-t ki kell vágni teljesen, de nem csak egyet kellett teljesen földig visszametszeni, és kiásni a gyökerét. 1 tő szépen kihajtott. Végülis nem  kellett  teljesen kivágni őket, mert alul a nagy halom száraz hajtás alatt találtunk élő ágakat, amik elkezdtek hajtani. (Remélem érthetően írom, de lesznek előtte-utánna fotók.) Végül is csak  metszettünk ma, kivágtunk két leylandit, és  lebontottunk 4 loncot, ja és két  vadrózsabokrot is ki kellet vágnunk, nem is hangzik soknak, de délelőtt  mentünk át, csak 6 után értünk haza. De jöjjenek a képek,azok talán beszédesebbek.

Annyi bizots, hoghy a kert most sokkal átláthatóbb, letisztultabb. Rengeteg munkánk lesz még, mert a kertet majdnem teljesen  meg kell változtatni. Nagyon sok növény van árnyékban, ami nem szereti az árnyékot és csak sínylődik ( rengeteg krizantém), őket át kell ültetnem napra, míg az inkább árnyékot szeretőket beültetni árnyékba (hortenzia, araucaria). Ígérem mindenről beszámolok, és ha lehet képeket is csinálok majd folyamatosan.

1-2.kép: Leylandik kivágása előtt és után

 

  3-4. kép: A loncok levágás előtt és után:

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://tomikertje.blog.hu/api/trackback/id/tr241876247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása