Naptár

augusztus 2020
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31

Látogatók száma

Költözöm

2010.12.29. 01:05 ..tomi..

Kedves olvasóim!

Blogomat mostantól az alábbi link alatt folytatom. Az eddigi írásaim mind átkerültek az új oldalra. Remélem ezentúl is sokan fogtok olvasni majd.

 

http://tomikertje.blogspot.com/

Szólj hozzá!

Elcsendesül a kert...

2010.10.21. 22:48 ..tomi..

Sajnos elérkezett ez az idő is. Ma estétől már fagy várható. Az előbb voltam kint a kutyussal, 3 fok volt. :( Nagyon szép napsütéses idő volt ma, tevékenykedtem is a kertben. Igaz a szél borzasztóan nagy volt, és hideg. Már pár hete behortam a házba a legérzékenyebb növényeket (trópusi származású szobanövények, hibiszkuszok). Az edzettebbeket, -mint a Majomfa, illetve az Aszparágusz és a Kaktuszok - ma vittem be a garázsba. A mediterrán származású, és a fagyot pár fokig elviselni képes növényeket(Leanderek, pálmák, egyes kaktuszok) behordtam a fedett teraszra, ahol nyáron a szobanövényeim vannak (fotón).

A kert teljesen kiürült. A növények nagy része már elvirágzott rég. Talán 1-2 színes  levél, ami feldobja a látványt, illetve a díszfüvek. Ma kihúztam a földből a koktélparadicsomot is.  Leszedtem róla több, mint 3 kg ,-még zöld - paradicsomot. Most egy kísérletet végzek velük. Mint ismeretes a fürtös paradicsom azért  kapható egyszerre érett formában, mert etilén gázzal érlelik  meg a még zöld paradicsomszemeket, amik egyszerre érnek be. A banán gyorsan elkezd tönkremenni, és a rothadása során etilén gáz szabadul fel belőle. A koktélparikat kitettem egy tálcára, holnap veszünk banánt, és 1et beteszek a tálcára, majd egy zacskót húzok a tálcára. Remélem az etilén gáz hatására a paradicsomok megérnek. El sem hiszem, hogy idén ilyen szép volt a pari. 3 m magasra felkúszott! Rengetegett gyümölcsöt ettünk róla, a fagyasztóba is jutott bőven. A banánról jut szembe, még nem kezdtem előkészülni a téli fagyvédelemre. Ma annyit csináltam, hogy az áltörzsek köré csavartam egy ún. csőhéjat. Ez egy szivacsszerű dolog. Fűtéscsövek szigetelésére használják, hogy a meleg ne tudjon kiszökni. Ebből kifolyólag, nem is szellőzik. Úgy csavartam fel a törzsekre, hogy nem értek teljesen össze, így egy része tud levegőzni a törzsnek. Persze nappalra leveszem ezeket, csak addig maradnak este amíg fagy. Holnap a banán köré elkészül a nádfonatos takarás, ha jön a nagy hideg, csak fel kell tölteni falevéllel, és a favágás során keletkezett több zsáknyi faforgáccsal. Remélem idén sikerül kiteletetni a törzseket is. Ha sikerülne, akkor tavasszal nem nulláról kellene indulnia a banánnak, hanem kb 60-70 cm-ről. Így a növény akár a 3 m magasságot is elérhetné. Szép lenne....

 

 

 

 

 

 

 

 

 Lassan elcsendesül a kert! Minden cserepes beköltöztetve védett helyre, a fák megmetszve. Még egyszer lenyírom a füvet, és talán idén már nem is kell többször. Még kiszórok némi trágyát, felkupacolom a rózsákat, majd ha kell. Már kitettem a madáretetőt, amit kicsit fel is díszítettem, igaz cinkét még nem láttam benne. Érdekes, mert a konyhaablakból átlátok a szomszéd kertjében álló cseresznyefára, amin szintén van etető. Rengeteg benne a cinke! Hozzánk csak elfogyasztani járnak a magokat. :(

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Korábban írtam már a kertről, amit rendben tartok. Lassan ott is minden téliesítésre kerül. A mediterrán növényeket ott is behúztam a falhoz (Leanderek, Pálmák). Igaz, még legalább 1 hónapig nem szeretném behordani őket. Nekik jobb kint még ilyenkor. Még a fákat kell  megmetszenem (almafa, és több körte, és még a rózsákat is), valaminta a rózsaágyást kellene még 1 kicsit fellazítani. A terrakotta edényeket, amfórákat, a kerti padokat be kell vinni a garázsba, és a szobrokat becsomagolni fóliával, hogy  ne szívják meg magukat vízzel, és nehogy a tél folyamán szétfagyjanak. Van még  mit csinálni, de örömmel látok neki, mert ha beköszönt a tél, hónapokig csak vágyódom majd a kerti munka után...

Szólj hozzá!

Kert tervek 2011, és még amit idén meg kell oldani

2010.10.05. 23:42 ..tomi..

Van már jópár ötletem a következő szezonra is. De  még mindíg van amit idén meg kell csinálnom. Van egy árnyéki  virágágyásom. Elég kesleny, szinte csak 1 sáv. Ott vannak a hortenziák, hosták, és a páfrányok. Terveim szerint azt az ágyást kiszélesítettem volna majdnem 1-1,5 méteresre. Igen ám, de amikor Aziz a kutyusom őrült rohangálásba kezd ott szalad el. Attól félek, hogy hiába csinálom meg az ágyást, ő átszalad rajta. Valószínűleg el fogom keríteni, amíg megszokja, és a növények megerősödnek. Azért ilyen sietős, mert vettem pár páfrányt, és hostát még, illetve szeretném átültetnia 2 Tűzgyöngyvirágomat (Heuchera). Ha nem teszem el őket télire, akkor attól félek a cserépben nem maradnak meg még akkor sem ha behozom őket. ( Na nem mintha még lenne idebent helyem:)  )

Jövő évi tervek:

1, -minden fa köré szeretnék ültetni díszdohányt (Nicotiana). Idén ültettem 3 palántát, és azt kell mondjam igencsak szép lett. Mai napíg tele van virágokkal, és nemcsak  fehérben létezik, hanem  rózsaszínben, pirosban. Én a fehérem mellé fogok pirosat is ültetni. Ezt a pirosat véletlen fedetem fel, útban a kedvenc díszállatszaküzletembe menet. Egy kép az én fehéremről. Nagyon elégedett vagyok vele, mert június óta folyamatosan virágzik. Dél körül összecsukódik kicsit, majd újra kinyílik. Kb. 40 cm magas volt, és majdnem 60 cm. széles, igaz  háromszögbe volt ültetve a 3 tő.

2, -Folytatom a sövénykapu metszését, a ha olyan ütemben nő, mint idén, akkor jövőre még nem is, de a rákövetkező évben már teljesen zárni fog. Az átjáró 2 szára el fogja érni a kellő magasságot, már csak a boltívet kell majd kialakítani. 

3, -Az ablakokba, és a kút cserepeibe idén piros muskátli volt, jövőre más színt szeretnék, talán rózsaszínt.

4, -Van egy tavaszi rózsa ágyásom, ahol 4 rózsa volt rombusz alakban, sajnos 1 kifagyott (Barkarole), 1 pedíg semmire sem ment a 2 év alatt (Atol), ezért őt kidobtam. Azt az ágyást szeretném felújítani, a 2 hiányzót pótolni (illetve rendeltem 2 angol rózsát, ők mennek majd oda, csak nemtudom mikor fognak megérkezni), és középre egy törzses rózsát szeretnék majd ültetni.

5, -Büdöskéből idén nem vetettem, de nagyon hiányzott a kertből, így jövőre az is lesz jópár tő.

6, -Szeretnék sok gyűszűvirágot ültetni. Próbáltam magvetéssel, de jött össze. Sem a bolti mag, sem a saját vetés nem csírázott ki. Remélem a virágpiacon újra lehet majd palántát kapni.

Azt hiszem ennyi tervem van a következő szezonra. Nem sok. Az idei tervek közül is csak 1 valósult meg , -a sövénykapu.

Zárásnak egy kép az egyik hibiszkuszomról.

Szólj hozzá!

Itt van az ősz, itt van újra... - de ki hívta??

2010.10.05. 22:42 ..tomi..

Megint itt van az ősz. Borzasztóan utálom ezeket a napokat. Szeptemberben és most október hónapban is rengeteget esett / esik az eső. A kertben elég sok minden történt. A fák levelei elkezdtek sárgulni, és hullani. A szobanövényeket próbáltam minél tovább a szabadban hagyni, de  múlt hét elején őket is be kellett hoznom. Már csak a mediterrán származású növények vannak kint, mint a leanderek, pálmák, és még pár kaktusz.

A legtöbb növényem már nem virágzik, de van még 1-2 nagyon kitartó. Ilyenek az óriás varjúháj (Sedum maximum) a zsálya (Salvia Nemorosa), és a kakukkmák (Eschscholzia californica). Utóbbi kettő elég jó kis páros. A sárga és a kék szín nagyon jól osszeillenek. A kakukkmák nagyszerű választás volt, mert szinte ragyog, akár süt a nap, akár nem. Igaz ha nem süt a nap, nem nyílik ki, de a bimbók is  rikítanaka szürkeségben.

A banán (Musa basjoo) ahhoz képest, hogy tavaly télen tövig visszafagyott, szépen elérte a másfél méteres magasságot. Sőtt, hozott 5 sarjat is, ebből a legelső olyan ütemben fejlődött, hogy teljesen utolérte az anyatövet. Sajnálom, hogy lassan kezd tönkremenni. Most megint lehet gondolkodni a téli takaráson.

1 komment

Ápolka vagy másnéven Méhbalzsam

2010.08.03. 17:35 ..tomi..

Tavaly rendeltem az egyik kertészeti csomagküldőtől. Nagyon tetszik nekem a növény habitusa, és nagyon kellemesnek találom az illatát. Azért is szól egy külön bejegyzés erről a növényről, mert Krisztincával egyszerre rendeltük, és a kép alapján az enyémet élénkebb rózsazínnek találtam. Persze lehet csak mások a fényviszonyok. Mindenesetre nálam ilyen a méhbalzsam:

1 komment · 1 trackback

Hortenziáim

2010.08.03. 17:27 ..tomi..

Másik kedvenc növényem lett a Hortenzia. Azt gondolom igazi színfoltja az árnyékos kerteknek, így az én egyetlen árnyékos klertrészletemből sem hiányozhat. 3 tő van, két rózsaszín, amiből az egyik tányér, és egy fehér. A fehére 1 tavalyi dugvány, amit a nagyimtól hoztam.

 

 

Szólj hozzá!

Rózsák

2010.08.03. 15:25 ..tomi..

Mondhatom, hogy ez a növény lett az idei évben a kedvencem, és  jó időre helyet is foglal az elsők között. A rózsakert ötlete tavaly ősszel jutott eszembe, így 1 év leforgás alatt 10 tövet szereztem be, plusz már eleve volt itthon 4 tő mini kiültetve a tó partára. (Ők idén ősszel átköltöznek a nagy rózsaágyásba.)

Az első 4-t az Oázisból vettem, majd a többit rendeltem a Starkl-ből. Sajnos a nagy tél az egyik rendelt rózsának (Barkarole) nem tett jót, mert teljesen tövig visszafagyott, de kihajtott, majd amikor 10 cm volt elfonnyadt, és  többet már nem hajtott ki. A többi rózsám azonban nagyon szépen fejlődik, bár van benne 2 ( Atol, Recta) ami le van maradva, remélem jövőre összeszedik magukat. Összes rózsám közül a két kedvencem az Eden rose, és a La Passionata.

Sárga mini:

Rózsaszín mini:

 

Imperative Farah:

 

 

 

 

Margo:

 

Eden rose:

 

 

 

 

La Passionata:

 

 

 

Picadilly:

 

 

Recta:

 

Atol:

 

Sunblest:

 

Peace:

Szólj hozzá!

Csúcson a tó

2010.07.30. 22:16 ..tomi..

Egy teljes hónap kimaradt itt a blogon, rengeteget vagyok a suliban a gyakorlat miatt, a szakdolgozat növényemet babusgatom éjjel nappal. Itthon azért mindíg jut idő a kertre, bár korántsem annyi mint régen, hisz mostmár a kutyussal is sokat kell foglalkoznom, ja és persze a német úr kertjét is folyamatosan karban kell tartani! Már nem is emlékszem, hogy említettem-e az utolsó bejegyzésemben, hogy a tavam teljesen bezöldült. A zöld alga ellepte. Egész hirtelen történt, szinte egyik napról a másikra. Sokan ellenzik a tótechnikát, én a annak a híve vagyok, mert szeretem látni a tavamban a halakat, de mivel kicsi a tó, és viszonylag sok benne a hal, hamar bepiszkolódna a szűrő nélkül. Ha egyszer a zöldalaga bekerül nem nagyon lehet kiírtani, hiába mindenféle próbálkozás. Nem állítom, hogy lehetetlen, sok-sok-sok vizinövény kell, és akkor eltűnik, de nálam ez nincs meg, így maradt a vízcsere. Két lépésben cseréltem le a vizet, először csak a tó felényit, majd feltöltöttem friss kútvízzel. Rá egy hétre ismét vízcsere, de  ekkor már nagyobb mértékű csere volt, majdhogynem több mint a tó háromnegyede. Feltöltés után a víz opálos volt, még azt is mondták a szüleim, hogy felesleges volt, mert nem jobb mint volt, sőtt!!

De!!!!! 3 nap alatt elkezdett letisztulni,  először csak 20 centire, majd 40-re lelátni, most ott tartunk, hogy  a tó alján a kövek körvonalazódnak, de nem látszanak teljesen, viszont a halakat újra  teljes pompájukban lehet látni.A tavirózsim is egész jól beindultak,  már nincs olyan nap, hogy ne legyen 1 vagy 2 virág a tavon. Szerencsére a sárga és a rózsaszín is jó formában van, és a cserépből kivett fehér is kezdi magát összeszedni. Jövőre már várom a fehér színű virágokat is. Volt kb 2 hét, amíg tetvesek voltak a tavirózsák, de az elmúlt hideg, esős hét jót tett ilyen szempontból, mert a tetvek eltűntek!

 

 

Azért nemcsak a kerti tó szép most. Kifejezetten büszke vagyok idén a koktél paradicsomra. Magától kelt magról, tavaly is itt volt, ősszel a földet feldúsítottam némi érett vegyes(marha, ló, baromfia,sertés) trágyával, és az eredménye?!  A koktélpari embermagasságú, most kb 180 cm-nél tart, de azt gondolom el fogja érni nyár végére az oszlop teljes magasságát!!

A virágaim közül igazán szépek most az egynyári díszdohányok (Nicotiana), és a sárga rudbeckia is, akinek remek társa a vörös végű japán vérfű! ( A rózsákról, és hortenziákról kölön postot fogok írni, mert ők is csodásak!)

1 komment

A kert a nagy esők után

2010.06.06. 15:24 ..tomi..

"Májusi eső aranyat ér!" -tartja a mondás. Sajnos idén ez nem mindenhol lett igaz. Szerencsére itt az Alföldön nem okozott nagyobb károkat, és a kertünkben is csak annyi történt, hogy volt olyan része a kertnek ahol megállt a víz, és ki kellett szivattyúzni a vizet az udvarból.

Mondanom sem kell, hogy ettől a sok esőtől a növények nőnek, mint a gomb, minden olyan buja és harsogóan méregzöld! Mindíg is a május vége-június eleje volt a kedvencem mert ilyenklor a legtöbb növény már kivirágzik, és teljes díszben lehet a kert. Jöhet a képes beszámoló:

1-2.-3. kép:  a gyűszűvirág most  kb 170 cm magas, és nagyon jól érzi itt magát mert még mindíg csak növekedik, szedek róla magot mindenképp! Tegnap elvetettem mini üvegházba  1 fél zacskónyi digitalis magot, szeretném ha jövőre már legalább 20-30 tő lenne a kertben, addig is ebben az egyben gyönyörködünk. Ősszel ez az ágyás megháromszorozódik területileg, mert rengeteg növényem van dézsában, cserépben még ( hortenziák, azálea, árnyékliliomok) lesz jó sok helyem az árnyéki növényeknek. A már itt lévő  hortenziákat, és az árnyéklilomokat végre előrébb ültethetem a kerítés tövéről, lesz terük növekedni.

4. kép: Arundo donax -olasz nád. Ebben az esős időben olyan gyorsan nőtt, hogy szinte látni lehetett. Ő  nagyon szereti a vizet. Nyár végére 4-5 m magas lesz, remek térkitöltő, és fókuszpont!

5.-6.-7.-8. kép: Virágzik a klematisz ( Clematis 'Rouge Cardinal' ) és a lonc. Minden évben egyszerre kezdenek virágozni, de a lonc még hosszú hónapokon át illatozik.

9. kép: Minirózsák a tóparton. A sok eső miatt elkapták a fekete foltosságot, és lehulott a levelük. :( Már kezdenek újakat hajtani, hamarosan rendbejönnek.

10.-11. kép: Sárga tündérrózsa. Az esős napom ellenére is folyamatosan nyíltak rajta a virágok.

12. kép: A tó maga.

13. kép: Minden évben kikel magától a  piros színű koktél paradicsom. Ez a sok eső nagyon jót tett neki, hatalmasat nőtt 1 hét alatt. Már oda is készítettem neki a futórácsot. nagyon szeretem, mert finom lédús, és édes!

 14. kép: Frissen kelt fű. A falikút építésének már 1 éve vége, és itt még mindíg nem volt se fű, ezért bevetettem, és most szépen ki is kelt. Remélem nyár végére már szép sűrű lesz, és nem fog látszani a talaj.

2 komment

Május...

2010.05.15. 21:36 ..tomi..

Sziasztok!

Ismét elég sok idő telt el, hogy nem írtam, de még mindíg dolgozom, suli, és mostmár a kiskutya is kitölti minden szabadidőmet.

Kertünk szépen alakul. Nagyon szeretem ezt a koranyári időszakot, amikor minden elkezd virágba borulni. Pár növényt át kellett ültetnem, mert a kert egy részét a kutyus birodalma veszi át.

A télen feltett tervek egy része máris teljesítve, míg másikba még csak most fogtam bele, ez pedíg a sövénykapu, amiről már írtam korábban. De beszéljenek a képek.

1. kép: tengerparti pázsitszegfű, Edit, én is  1 nénitől vettem a piacon kb. 3 éve

2. kép: Krisztinca kérte multkor, hogy majd mutassak képet az évelőkról, amit kb egyszerre rendeltünk

3-4-5 kép: Tavam

6. kép: az elkezdett sövénykapu, talán nyár végéra már több mint felénél járunk majd, de muszáj mindíg kicsit  visszanyírnom azt is, hogy szépen sűrűsödjön is, na csak nyurguljon.

7-8-9. kép: Néhány kép Azizról, muszáj vagyunk lerekszeteni a kertből 1 részt neki, mert  imád a virágok közepébe befeküdni, és  mivel még elég kicsi, kissé kártékony a növényekre nézve! :D

 

1 komment

nagy kert, kevés idő...

2010.04.18. 23:27 ..tomi..

Már elég rég írtam, de  teljesen el vagyok havazva. Majdhogynem minden nap dolgozom, amikor szabadnapos vagyok( heti 2x), suliban vagyok, és a kertben,  hol itthon,- hol a németnél. Nem unatkozom, mindíg van mit csinálni. Az elmúlt hét sok esője meghozta gyümölcsét, a füvünk szép zöld, és már az égig ér, de amikor nyírni tudtam volna, még csucsogott a víz a fűben, olyankor meg nem szeretem összetapicskolni, mert meglátszik rajta. Mikorra már felszáradt megint dolgoztam. Most bízom benne, hogy amikor kedden hazajövök a sulból le tudom vágni.

Beszereztünk pár muskátlit, de még csak a kútra jutott belőle. Kell még vennünk legalább 1 tálcányit, és szeretnék még jó pár tőzáporvirágot is.

A tavaszi hagymásaim mind nagyon szépek. Az ősszel rendeltem az egyik csomagküldőtől, és ők küldtek ajándékba egy 25 db-ot nárcisz-mixet. Hát olyan szép kis nárciszaim vannak, és a tulipánjaim is elkezdtek már virágozni, de jónéhány csoport van még hátra akik később nyílnak ki.

 

Átültettem a cikászunkat, amit anyáék   karácsonykor kaptak a nagyszüleinktől, az együtt eltöltött kellemes Spanyolországi nyaralás emlékére, ami a  nagyszüleimnek az első tengerparti nyaralása volt.

Kb ennyiről mindenről tudok beszámolni, meg annyiról, hogy a német úr, akinek a kertjét csinálom, nagyon elégedett volt a munkámmal. Most hogy itt volt a két kutyájával persze minden jól össze van barmolva, de majd helyrehozom! A füvet amit korábban kiszórtak újra kell vetni, mert nem kelt ki, és nem is volt nekik jól előkészítve a talaj ( azt nem én csináltam, sem a fűverést, majd most ha én csinálomk jó lesz! :D )

 

Szólj hozzá!

Ma egy kicsit itthon ügyködtem..

2010.03.30. 23:33 ..tomi..

Ma megvolt az első fűnyírás. Egészen szép a fű ( már ami a színét illeti), mert ősszel kiszórtunk rengeteg szervestrágyát. Na nem mondom, hogy nincsenek benne foltok, de ezek 1 hónap múlva már nem is fognak látszódni. Sajnos ami a képeken nem látszik, hogy tele van gyommal is. :-(  Fura ez nagy kopárság, de hamarosan minden zöld lesz, és akkor nem tűnik majd ilyen üresnek a kert. Érdekes, hogy  1-2 leveles fa, nagyobb díszfű csoport, mennyivel szűkíti a teret, és nem tűnik olyan nagynak a kert, mint amekkora valójában.

 

Szólj hozzá!

tavasz- tavaszi design

2010.03.28. 23:47 ..tomi..

Gondoltam ha már itt a szép tavasz, miért ne lehetne a blogot is kicsit felfrissíteni tavaszi színekkel.....

Szólj hozzá!

Kertrendezés

2010.03.28. 23:38 ..tomi..

Már korábban meséltem, hogy  egy kertet fogok rendben tartani. Hát ma elkezdtük a munkákat. Rengeteg feladatot kell megoldani, mert az amúgy jó állapotú kertben csomó mindent át kell alakítani a tulaj kívánsága alapján. Volt két leylandi a kertben, de már idősek voltak, és a sok szél, meg a nedves talaj miatt megdőltek. Az egyik már szinte feküdt. Ezeket ma kivágtuk. Ezenek a helyére olasz nád kerül (Arundo donax). A leylandik előtt volt egy rózsaboltív, ami már szétrohadt, és eltört több helyen. Ezt kidobtuk, és egy másikat tettünk helyette, majd a két oldalán lévő futórózsákat szépen felkötöztük.A kertben rengeteg rózsa található. Többségük futó. A bejáró mellett végig rózsaboltívek vannak, és mindre van futtatva 2-2 piros futórózsa. Kb 20 futórózsát metszettem meg ma, és csak 5 karcolás van a jobb kézfejemen. :D Van még a bejáró egy részén  másik 4 boltív, de ezekre lonc volt futtatva. Tavaly meseszép volt, annyi virágot még nem láttam  1-1 növényen. Sajnos télen lefagytak a hajtások, és nem hajtottak most ki tavasszal, kivéve 1 tövet. Ezeket mind le kellett bontani a boltívről. Azt hittem 3-t ki kell vágni teljesen, de nem csak egyet kellett teljesen földig visszametszeni, és kiásni a gyökerét. 1 tő szépen kihajtott. Végülis nem  kellett  teljesen kivágni őket, mert alul a nagy halom száraz hajtás alatt találtunk élő ágakat, amik elkezdtek hajtani. (Remélem érthetően írom, de lesznek előtte-utánna fotók.) Végül is csak  metszettünk ma, kivágtunk két leylandit, és  lebontottunk 4 loncot, ja és két  vadrózsabokrot is ki kellet vágnunk, nem is hangzik soknak, de délelőtt  mentünk át, csak 6 után értünk haza. De jöjjenek a képek,azok talán beszédesebbek.

Annyi bizots, hoghy a kert most sokkal átláthatóbb, letisztultabb. Rengeteg munkánk lesz még, mert a kertet majdnem teljesen  meg kell változtatni. Nagyon sok növény van árnyékban, ami nem szereti az árnyékot és csak sínylődik ( rengeteg krizantém), őket át kell ültetnem napra, míg az inkább árnyékot szeretőket beültetni árnyékba (hortenzia, araucaria). Ígérem mindenről beszámolok, és ha lehet képeket is csinálok majd folyamatosan.

1-2.kép: Leylandik kivágása előtt és után

 

  3-4. kép: A loncok levágás előtt és után:

Szólj hozzá!

Szép tavaszi nap....

2010.03.17. 23:54 ..tomi..

Ma mikor felkeltem, és láttam, hogy szépen süt a nap, és nem fúj a szél, elhatároztam, hogy mostmár rendet teszek a kertben.

10 órakkor mentem is ki. Tavaly ősszel a kertben széthordtunk  nem is tudom hány m3 marhatrágyát. A fák tövére, a virágágyásokba, és a fűre is jutott pedíg hatalmas a kertünk.  A tél folyamán a földbe nem oldódott anyagot összegereblyéztük, és zsákba tettüm, mert  ha jön a virág szezon, akkor bele fogom keveni a virágok földjébe.

Miután végeztünk ezzel  nekiláttam a díszfüvek, és a dísznád (arundo donax) szokásos évi levágásának. Vagyis joban mondva az olasznádat vágtuk le, és két japánfüvet, a többit pedíg leégettük. Szerencsére apa is a segítségemre volt. Amíg én összefogtam a füveket, addig ő elektromos fűrésszel kivágta a nádat, és a két füvet. Eddig minden évben  lenyírtam a füveket ollóval, de olyan nagyok már, hogy teljesen megfájdult a kezem, és az ollóm is eléggé kicsirbult! :(

Nem nagyon vagyok híve az égetésnek, de be kell látnom, ennél nincs jobb módszer a díszfüvek elszáradt  leveleinek eltüntetésére. Praktikus mert gyors, és az esetleg megbújó kártevőket, és kórokozók is elpusztulnak. Kb. fél 3-ig voltam kint, mert elkezdett befelhősödni, és már nem volt olyan jó meleg.

Örülök, hogy végre kint lehettem. Holnap folytatom a kert rendbehozatalát. Még az előkertben is van csomó dolgom. Várom már a holnapi kertészkedést is! :D

Szólj hozzá!

Első munkák a kertben

2010.03.04. 18:49 ..tomi..

Előző posztomban elmeséltem miket is szeretnék a kertben idén. Első lépésként közelgő névnapom alkalmából megkaptam a sövényhez aá átjárót. Eredetileg fát szerettünk volna, de rájöttem, hogy a barna kerítés mellett nem mutat jól a natúr színű fa. Én meg nem akarom sötétbarnára festeni. Így alternatívaként szóba jött a fém átjáró, és  azt hiszem nagyon jól döntöttem, mert ez jobban is illik ide, és nagyon is szép. Annyi változás van a dolgokban, hogy mégsem vágjuk ki a 20 éves tujákat, csak a tetejükből vágunk le úgy 2-2 métert, és ha sikerül, akkor valamilyen módon a főágakat kicsit összebb is húzuk, így a fák tömöttebbek lesznek, és nem laposak, mint most. :D

A sövényt sem fogom felfuttatni a boltívre, mint azt korábban terveztem, hanem rózsával fogom befuttatni, méghozzá új kedvencemmel a Pierre de Ronsard-dal, másnéven Eden-nel.

Nemcsak ez történt ám a kertben. Tegnapelőtt, és azelőtt is kint voltam, mert olyan szép napsütéses idő volt, nem lehetett idebent ülni már. A tavamat hoztam rendbe kicsit, kivágtam az elszáradt gyékényeket, illetve kiszedtem egy csomó fonalas slgát is a tóból. A tó szűrőjét is újból beindítottam, és az amúgy tisztának látszó vizem mára teljesen letisztult és kristálytiszta. Rengeteg a halam. Valamit muszáj kezdenem velük, ezért ha ismét jó idő lesz a halakat kiszedem, és az itt született halakat, valamint a fehéreket elajándékozom. Kb 40-n vannak már  a 10 köbméteres tóba, rettenetesen szennyezik a vizet, arról nem beszélve,  hogy milyen sokat esznek.

Már vettem egy csomó magot, amiket ki kellene már lassan szórnom, de nincs 1 szabad ablakpárkárkányom sem, ahol elő tudnék hajtatni.

Tavylról maradt rengeteg magom, és megfogadtam, hogy idén nem is veszek magokat. Na ezt be is tartottam, mert csak 7 félét vettem idén :D:D:D:D

Teltvirágú szép színes kakukkmák, meseszép sötétkék nefelejcs, gyűszűvirág színkeverék, harangláb színkeverék, kék hajnalka,  futó sarkantyúka, és egy zacskó szép nyári-őszirózsa.

Idei egyik kedvenc összeállításom  a hajnalkás-sarkantyúkás boltív lesz, remélem a sárga-narancssárga sarkanytúka és a kék hajnalka együtt ütős hatású lesz. :D

 

2 komment

Kert tervek 2010

2010.01.16. 23:13 ..tomi..

Sziasztok!

Majd két hónap telt el utolsó bejegyzésem óta. Őszintén szólva az elmúlt két hónapban  a felgyorsult esemnyek hatására nem nagyon foglalkoztam  a  kert-bloggal.  

Mint minden januárban idén is megérkezett az első kertészeti csomagküldő szolgálat katalógusa a héten, a másik nagy cég katalógusát jövőhétre várom, így szokták, 1 hét külömbséggel küldeni. Ismét rengeteg ötletem van, persze azt hiszem ennek csak a fele, ha meg lesz valósítva. Azért leírom a terveket, hátha mégiscsak belefér az idei évbe. Őszintén megvallva új növények telepítését idénre és az elkövetkező évekre nem nagyon tervezek, a kutya érkezése miatt, bár  1-1 növény még belefér. Április végén kerül hozzám, és ez a kertszezon lesz az első kutyás szezon. Talán azért sem tervezek idénre nagy dolgokat, mert kivárom míg a kicsi kinő a szeleburdiságból, abból, hogy mindent megrágcsáljon. Aztán ismét lehet kertelni.

1, Rendelni fogok egy Clematis Montana Rubens-t, mert régi nagy kedvencem, de eddig nem találkoztam vele, így hogy házhoz szállítják nagyon kényelmes. :D

2, A terveim szerint egy citromsárga muskátli fogja idén díszíteni a terasz egy szegletét, köré pedíg a virágpiacról fogok hozni lila színű lobéliát.

3, A konyha ablakot idén is a hagyományos pirosszínű álló muskátli fogja díszíteni.

4, A terasz körül álló cserepekbe idén egyféle növényt teszek,  záporvirágot minden mennyiségben. Nagyon szeretem, mert szép, gazdagon virágzik, és nem kényes!

5, A fák tövét idén ismét be fogom ültetni büdöskével, két évig nagyon szép volt de aztán valamiért  tönkrementek korábban, így tavaly mással próbálkoztam. Idén visszatérek rá, mert gazdagon virágzik, szép színes, és a kellemetlen szaga talán elijeszti majd a kiskutyát. (Én szeretem az illatát, csak ha sokat fogdosom akkor kiütéses leszek tőle :-( ) Már a napokban szeretném elvetni a palántáknak valót, csak az a baj, hogy nincs bent egy szabad ablakunkpárkányunk sem, ahova a magtálcákat tehetném.

6, A nagy aranyág bokor alá fogok ültetni valódi alpesi cikláment. Nagyon kedvelem ezt a növényt, és már nagyon várom, hogy ősszel a káprázatos színű virágaival díszítse a kertet.

7, Az előkertben a sövényből kivágott átjáró megkapja a fa boltíves átjárót, amire feketeszemet, később futórózsát szeretnék futtatni. Már nem annyira biztos, hogy a két tuját kivágjuk, az is lehet, hogy csak levágunk a tetejéből. Tavasszal jön egy mester és megmondja mit lehet  vele tenni.   

                                                                                           Kb. ezeket szeretném megvalósítani idén. Nem tudom mi fog megvalósulni belőle, de a tervek egyértelműek.  MIndenképp kell gondolkodnom valami dekoratív kerítésben a tavam köré, mert nagyon félek, hogy a kiskutya beleesik. A másik ok, hogy mivel felnőttként hosszú szőrű lesz, ezért a meleg nyári napokon nem szeretném a kutyát a tóban hűsölve találni.  Talán egy vadászkerítés lesz a megoldás.

6 komment

Így lett kerti tavam....

2009.11.02. 22:36 ..tomi..

Már réges-régen álmodoztam egy szép tóról, színes halakkal, szép tavirózsákról, kis csobogóról. 2006 tavaszán sikerült rábeszélnem szüleimet hosszas kérlelés hatására. Nagy segítségemre volt  a döntésben anya nagynénje és kedves férje, akiknek meseszép kis tavuk van. Aztán egy reggel nekiálltunk. Kiástuk a medret, majd miután rájöttünk, hogy ásóval nem nagyon haladunk,  egy markoló segített a végleges mélyéség elérésében. Elég nagy volt a veszély akkoriban a vakondok miatt, azért közvetlenül a földre leteríttünk kátránypapírt, mert az jó kemény, védi a fóliát a hegyes tárgyaktól. De a kátránypapír is elég durva, ezért  letettünk egy régi vastag szőnyeget. Homokkal csinálják legtöbben, de mi ezt a módszert választottuk, merthogy a padláson volt ez a régi szőnyegünk. Leterítés után körberaktuk földdel a tó szélét, nehogy elfolyjon a víz. Na ezt ma már nem így csinálnám. Ez 1 felesleges  művelet volt. Ezután leterítettük a fóliát, majd egyből betettük azt a 2 halat amit kaptunk. Másnap  következett a kövek elrendezése. Korán kezdtük, minden egyes követ egyesével mostam át, lekeféltem róla a sárt, stb.. Miután a kövek a helyükre kerültek, jöttek a növények. Beültettem pár növényt, és letettem 2-3 tő tavirózsát, ezzel első évre be is fejeztem a tó építését.Még a tó partjára ültettem növényeket, hogy árnyékolják a tavat. Természetesen a vizem szépen bezöldült, ahogy kell. De a tavirózsák jól érzeték magukat, és idő közben újabb halak érkeztek. Első telét a tó szépen átélte, akkoriban még  törtem a jeget a tavon télen, hogy a léken el tudjon menni az a felesleges gáz, aminek távoznia kell.( Mostmár télen is megy a csobogó, így az állandóan mozgó vízfelszan nem fagy be.) Tavasszal kezdődött a második felvonás. Elültettem  1-2 kisebb fát a tópartra. A csobogó is  kész lett, (akkor még nemtudtam, hogy még 3x építem át).A nagyobb sziklák közé kiszórtam rengeteg követ, kulékavicsot, amitől teljesen új hanglutatot kapott a tó összképet. A vizem még mindíg zöld volt, a rózsák még mindíg élvezték a nyarat. Ontották a virágokat. A folyóról hoztam még a tóba vizitököt is. A halak imádták az életüket,- őrült ívásba kezdtek, meg is lett az eredmény pár új kishallal lettem gazdagabb. Eltelt 1 újabb tél. A növénykéim a tó körül sokat nőttek, mondhatni benőtték a tópartot. Vettem egy tószűrőt, amit összeraktunk, és minden jól működött 1 darabíg. Aztán egy délután arra lettem figyemes, hogy a tóból elfolyt a víz, több mint fele. Idegességemben  remegtem, azt se tudtam hova kapjak, a halakat mentsem, vagy a növényeket, vagy mi legyen? Miután lenyugodtam észrevettem, hogy a tó előszűrőjének a csatlakozója lecsúszott a szűrőről, és ott ment el a víz. Miután összeraktam gondolkodtam most mi legyen engedjem fel vízzel megint, vagy ha már ilyen kevés a víz benne szívassam ki azt is ami még van, és   takarítsam ki. Az utóbbi mellett döntöttem. Kitakarítottam az egész tavat. Felengedtem vízzel. A tó vize kristálytiszta lett. Ez 2008 nyarán volt, azóta a víz kristálytiszta, nem volt zöld az algától. A szűrő megteszi a hatását. Azonban idén nyáron megjelent a fonalasalga. Az ősi ellenség. Megszabadulni tőle nagyon nehéz. Gondoltam a vizemmel lehet baj, bevittem 1 állatkereskedésbe, ahol bevizsgálták. Kiderült, hogy a víz értékei tökéletesek. Olyan szinten jók, hogy a boltvezető csak gratulálni tudott. Próbálkozom megszabaulni tőle, de még nem sikerült. Hol kevesebb van, hol több. Minden estre a tó lett   a kert éke.  Mindenkit csak buzdítani tudok a tóépítésre. Képek a tórol itt találhatók ( többek között az afgános képeim is ide vannak feltöltve. Még 1 jó hír. Most, hogy munkám is lesz és a diplomám is hamarosan megkapom,  így megérkezik májusban a kiskutyám. Mostmár 100%, hogy lesz egy afgánom. )

http://picasaweb.google.hu/Tartomo

 

1 komment

Nem kell várni decemberig....

2009.10.30. 19:26 ..tomi..

Ma azzal a hírrel fogadott apa, miután hazajöttem az egyetemről, hogy  enyém a munka a németnél. Vagyis áprilistól én fogom csinálni a kertjét teljes mértékben. Már most mondott egy csomó dolgot, amit meg kell csinálni majd. Ma küldtem a kertjébe az olasznádból, és a lámpatisztitó fűből.:D Talán pár nap múlva már tudok hopzni pár képet a leendő munkahelyemről. 

2 komment

Referencia kert

2009.10.29. 19:30 ..tomi..

Már régóta szerettem volna egy kertben dolgozni, amit csak én csinálok, és nem a saját kertem, hanem olyan kert amiért még fizetést is kapnék.  Van egy  külföldi barátunk, akinek háza van itt a lakhelyemen, és elég sokat vagyunk náluk, de én a kertet mindíg más szemmel néztem, mint mások. Volt egy idős bácsi, akit "kertésznek" vettek fel, de csak locsolt, és a füvet már nem neki kellett nyírnia, hanem mi nyírtuk le mikor nem volt itt a német. Aztán már egy ideje rágom anyáék fülét, hogy szóljanak  a németnek, hogy vegyen fel engem mert én mindent megcsinálok a kertben amit kell, jobban is mint a bácsi, aki már  nem jól lát, fáradékony, és elég sok kívánnivalót hagy a munkája maga után. Végre eljött a perc, hogy az öreg azt mondta befejezi a kertet, így gondoltam -mivel már én is említetem a németnek, hogy adja nekem a melót- autómatikusan én jövök, hisz több mint 10 éve ismerjük egymást, tehát még jócskán kisgyerek voltam mikor ők ( sajnos a felesége  tavaly karácsony után meghalt) itt vettek egy házat, és összebarátkoztunk velük. Erre ma kiderült, hogy lakik itt egy német lány, aki átment hozzá tegnap este, hogy adjon neki munkát. Ezzel nem gyengén keresztülhúzta a számításaimat a lány. Most várhatok decemberíg, hogy kiderüljön milyen döntésre jutott Max. nagyon szeretném én csinálni  mert rengeteg lehetőség van a kertben, másrészt pedíg igencsak jól jönne nekem az a pénz, amit fizetne. Korábban említettem, hogy már van egy másik blogom, ami afgán agarakkal foglalkozik. Igencsak fura lehet ez, hisz még nincs is meg a saját afgánom. Nem egy hétköznapi kutyáról van szó, hanem egy ún. "luxuskutyáról", ami  ki se merem írni mennyibe fog kerülni. Sokba. Tudom, hozhatnék egy kutyát egy  menhelyről is, de mióta az eszemet tudom az afgán az, amire vágyom.

Holnap megyek hozzá, viszek neki a lámpatisztító fűből, meg viszek neki az olasznádból (arundo donax), mert már régóta rághta a fülemet érte, de mondtam neki nyáron, hogy csak ősszel fogok tudni adni neki belőle. Szorítsatok, hogy enyém legyen a meló! :D :D

Szólj hozzá!

Gyűjtőszenvedély....

2009.10.25. 15:15 ..tomi..

Ma sok időm van, így sokat írok a blogba. :-D

Beleestem abba a csapdába, hogy  vettem egy orchideát 2 éve a Hortus-on. Azóta már összesen 5 van. Mind más színűek, és iszonyatosan kitartó virágzók! Mutatok pár képet, egy résük  még télen készült,  csak kettőn van most virág, illetve a fehér most kezdte el kihozni a virágszárat . Az egyik képről levágtam anyát, mert csak az orchidea a lényeg. Akkor lássuk kikkel osztjuk meg a konyhaablakot... :-D 

2 komment

Virágzó majomfáim

2009.10.25. 14:14 ..tomi..

Rengeteg háznál látni a majomfát, vagy pozsgafát (Crassula ovata) nekem is van belőle kettő. Már igen idős példányok, az egyiket egy kedves ismerősünktől kaptuk, már akkor is igen nagy méretű volt.  Nem is láttam még ilyen nagyot másnál, csak nálunk, és nagyimnál, meg annál akitől kaptuk.(Viszonyításként, az első képen lévő  majomfa mögött egy szabványmagasságú étkezőasztalon vannak a kisebb cserepes növények, akik várják a telelőbe való elszállásolást.) Minden tavasszal kiköltöztetjük őket a kertbe, és kint nyaralnak az udvaron a szomszéd ház falának árnyékában- északi fekvésben. Csak reggel, és késő délután éri a nap. Ősszel elég sokáig hagyjuk kint, de ha fagyveszély van, akkor bevisszük a  melléképületünkbe, majd november végén a téli telelőbe helyezzük őket, ahol fény ugyan kevés van, de a hőmérséklet is csak kb. 10-15 fok. Tavasszal újra kikerül a mellékünkbe, majd ha elmúlnak a fagyveszélyes napok ismét kitesszük őket nyaralni. Minden ősszel virágba borul mindkét növény. Ez igencsak ritka ennél a növénynél, sokaknál nem is szokott virágzni, és sokan azt sem tudják, hogy  van virágja ennek az érdekes pozsgás növénynek. Nálunk most kezdődött a virágzási szezon, igaz még csak bimbók vannak, de hamarosan mutatom majd a virágzó növényeket is! Remélem jól látszik a képeken, hogy két különböző fajtáról van szó. Addig is párkép -egész alakos, és friss bimbós képek:

2 komment

Előkert

2009.10.25. 13:52 ..tomi..

Az elmúlt napok változó időjárása eléggé megrongálta az előkertbe ültetett  két 20 éves smaragdtuját. Már a tavalyi évben megdőlt az egyik, az óriási szélviharban, ezt úgy oldottuk  meg, hogy  két nagyon erős kötéllel kikötöttük a kerítésünkhöz. Mivel a kötelek a kerítéstől nem látszottak, minket pedíg nem zavart, mert a környék virágai elvonták a figyelmet, ezért maradtak. Azonban most, hogy takarítottam az ágyást, észrevettem, hogy elszakadt az egyik kötél, és hogy megrepedt a kerítésünk "kalapja". Arra a döntésre jutottunk, hogy ki kell vágni a két tuját. Már a házzal is majdnem egymagasak. Az sem megoldás, hogy csak levágunk a tetejéből, merta a törzse 3 ágú, és össze kellene nagyon húzni a törzseket és a végeredmény elég gáz lenne. Sajnos a fák mennek. Így most rengeteg új ötletem támadt. Ezeknek kell menniük: 

Vannak új terveim dögivel. :D  Maga a terület egy téglalap,  a ház nyugati felén, de már a déli nap is idesüt. Tehát napfényesfényes-világos a kert. A déli oldalon van egy fagyalsövény, ami kb.120 cm magas. Azt tervezem, hogy a sövényből középen kiszedek, és  egy íves bejáratot  növesztek a mellette lévő  megmaradó sövényből, amit a kerítés magasságáig megnövesztek. Így lesz a kiskertnek egy árnyékos része is, ahová tehetek hortenziát, és  más árnyékot kedvelő növényt. Pl. árnyékliliomot.  Már a színeket is kitaláltam. Igaz, hogy van itt most mindenféle  színes virág, mert ide lettek elültetve a kárpótlásul kapott növények a starkltől, de ezeket ki fogom cserélni. Ez a kert a hűvös kert lesz  melynek a fő színei a fehér, a kék, és a lila, meg a rózsaszín különféle árnyalatai lesznek, egy kis ezüstös levelű nyuszifüllel, vagy valami hasonlóval keverve. Lesznek itt futórózsák, klematiszok,  lonc és 1-2 kerti deko, mert imádom a kert különböző helyein eldugott apróságokat... Csináltam photosoppal egy előtte utána tervet, ahol az 'utána' terven még ott van a tuja, de látni, hogy mire gondoltam a sövénnyel kapcsolatban.

 

Kivágtuk a bejárati részt a  sövényből. Most elég kopasz az oldala, de sebaj, hamar be fog gyógyulni, most kapott egy hatalmas adag komposztot majdnem 10 cm vastagon a tövére. Nagyon jófajta komposztot kaptunk egy kedves ismerősünktől. 5 éves csirke-juh-marha trágya. Jövőhéáten megyünk egy barkácsáruházba megvenni a boltíves átjárót, én szerettem volna ha fából van, de az egy idő után elkezd korhadni, így fémet veszünk, mert  később úgysem fog semmi látszani belőle.

2 komment

kertem története

2009.10.22. 23:15 ..tomi..

Tamás vagyok, 21 éves. A kert, a kertészkedés, a növények szeretete még középiskolás koromból származik. Akkoriban még a Vegyipariba jártam, vegyész szakos voltam, de valahogy az évek folyamán a kémia elveszítette szépségét, és elkezdtem érdeklődni a növények iránt. Akkoriban ment az egyik tv csatornán egy kertészeti műsor a KERTÉSZ LESZEK. Minden részét láttám legalább 3x, aztán felvettem őket videóra, és szinte mindíg azt néztem. Mikor eljött a döntés ideje, hogy milyen szakra jelentkezzek egyetemre, tanáraim legnagyobb megdöbbenésére vegyészmérnöki helyett kertészmérnökire jelentkeztem, és szerencsére simán be is kerültem a debreceni Agrárra.

A műsor hatására kezdtem bele a kert építgetésébe, alakítgatásába. Mióta bekerültem az egyetemre teljesen szabadkezet kaptam a kertben, hisz még a szüleimmel élek, de minden döntés az enyém. Rengeteg  növény került a kertbe,-talán túl sok is a szüleim szerint, de szerintem még mindíg kevés. Szeretnék egy szép dús- színes kertet, kiűlőkkel, kertitóval, sok fával,  szép pázsittal és új kedvenceimmel-rengeteg rózsával.

8 komment